Szentendre Swamimalai


[szinopszis]

portréfilm Márkus Péter
Munkácsy-díjas szobrászművészről

A dokumentumfilm Márkus Péter Munkácsy-díjas szobrászművész különleges szellemi és térbeli utazását mutatja be a szakrális szoborkészítés világában. A művész több párhuzamosan készülő szoborsorozata révén oszt meg velünk különleges kultúrtörténeti, művészetfilozófiai és mesterségbeli gondolatokat, ismereteket.

Az egyik legfontosabb alkotói út Márkus Péter művészetében az indiai istenségszobrok, azon belül is a dél-indiai dravida kultúrában létrehozott mesterművek megismerése és készítése. Ezek a szobrok viaszveszejtéses bronzöntési technikával készülnek, Márkus ennek az ősi szoborkészítési technikának egyik kiváló magyarországi mestere.
A művész az istenszobrokban rejlő szellemi princípiumot egy sajátos alkotói koncepció keretében értelmezi, illetve gondolja tovább: az eredeti isten-figurák autentikus elkészítésével kezdve, több fázisú absztrakción, kalligrafikus szobor-verzión át, eljut az „anyag nélküli”, huszonegyedik századi digitális szakrális-szobrok megalkotásáig.
A film másik témája az a munkafolyamat, melynek során Márkus Péter, egy egyedülálló magyarországi közösségi kezdeményezésnek köszönhetően, Szent László győri hermája alapján hoz létre köztéri szobrokat viaszveszejtéses bronzöntési technikával.
A különböző képzőművészeti gondolatok, irányok egyedi harmóniában, egységben találkoznak a szobrászművész által.